Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

"Brøchner, Sunds – Danmarks flotteste busser"

(af Bjarne Svendsen)

PÅ BESØG VED BRØCHNER I SUNDS​

I samarbejde med Jens Birch og Lars Ersgaard besluttede jeg mig for at lave en artikel om Brøchner i Sunds til Busbladet, og det var derfor med stor glæde, at jeg tog til Sunds d. 20. april i år.

På vejen derned snakkede jeg med et par personer, som kommenterede mit besøg med ordene ”Hold da op – så ska’ du ned og se Danmarks flotteste busser” – og JA – måske, alt afhængigt af hvad øjet ser og hvad man synes om, men personligt uden at fornærme nogen, så synes jeg, at Lars Brøchners busser er de flotteste i Danmark.

Busserne er kendetegnet med bemaling i hvide, grønne og turkis farver med måger, træer og en sø med en eller to svaner i. Svanen, som netop blev indlemmet i firmaets logo, da den blev udnævnt til Danmarks nationalfugl.

Svanen er idag både at se på forhjørnerne samt i en sø på siden af bussen. Søen symboliserer Sunds sø, som byen ligger så smukt ved. I udkanten af Sunds i et industrikvarter med adressen Genvejen 16 finder vi Brøchners domicil.

Et flot garageanlæg med værksted, vaskehal, chaufførfaciliteter samt tankanlæg og go’ udenomsplads til de flotte busser. Og ”Svanens ro” er det første man møder, når man meget venligt og gæstfrit bliver budt velkommen i et firma, hvor man straks fornemmer arbejdsglæde og et rart arbejdsmiljø, som Lars Brøchner lægger stor vægt på. Det skal være rart at gå på arbejde.​​

HISTORIEN – HANS BRØCHNER

Firmaets historie tager sin begyndelse d. 1. maj 1962, da Hans Peter Brøchner Nielsen og hans hustru Lis købte Sunds Turistfart af Carl Jacobsens enke. Købekontrakten fra 1962 fortæller, at prisen for forretningen inkl. en skolebus, en minibus, en taxa samt goodwill var 58.000,- kr. Firmaet havde en ansat.

I handlen medfulgte også en skolerute til de nye centralskoler i Ilskov, Simmelkær og Sunds. Disse ruter var og er stadig ryggraden i firmaet i Sunds. I løbet af få år voksede vognparken til tre taxaer, tre udlejningsvogne samt en minibus, og firmaet skiftede navn til Brøchners Biler, og fik efterhånden de nuværende farver, dog i en mere almindelig staffering fra tiden dengang.

Hans var født d. 19. september 1925 på en landbrugsejendom i Brejning Sogn ved Herning. I sine unge dage tjente han som landbrugsmedhjælper, men et par år efter sin fars død i 1940 kom han hjem for at hjælpe sin mor med driften af barndomshjemmet i Kollund.

Under krigen arbejdede Hans i en periode i brunkulslejrene i Søby, og efter krigen var han soldat i Haderslev og bl.a. på tjeneste i Tyskland. Efter to år ved forsvaret fik han arbejde som lastbilchauffør hos cementstøber Robert Foldager i Sunds, for hvem han kørte en del til udlandet bl.a. Tyskland, hvilket gjorde ham meget fortrolig med sproget, som senere kom ham til gode som turistbuschauffør.

I 1957 blev han gift med Lis Them fra Sunds. Hans fortsatte som lastbilchauffør ved Robert Foldager, indtil han i 1962 tog beslutningen om at blive selvstændig vognmand. Parret slog sig ned på adressen Nørrevang 31 i Sunds, hvor der var beboelse og garage til to busser, to minibusser og en taxa.

Familien blev udvidet med datteren Dorthe og de to sønner Lars og Karsten. I starten af 1970’erne flyttede firmaet til sin nuværende adresse, mens parret blev boende i huset på Nørrevang. Imidlertid satsede Hans mere på busdriften, hvilket gjorde, at biludlejningen ret hurtigt forsvandt, og der forblev kun en taxa tilbage. Den kom under Herning Taxa – hvilket den også er i dag.​

​SPECIALKØRSEL MED GODT RENOMMÉ

Gennem årene blev Hans meget dygtig til at befordre handicappede i specielt indrettede busser med lift til kørestole, hvilket i december 1986 indbragte ham og firmaets medarbejdere ”Handicapprisen” givet for deres omsorgsfulde transport af handicappede.

Prisen blev givet af en fond stiftet af Herning kommune til ”En virksomhed eller forretning, som gør en ekstra indsats for handicappede medborgere”. En flot hæder at få for en dygtig indsats på området. Firmaet har gennem årene og med flid opbygget en stabil og solid kundekreds.

Kunderne har altid vidst, at Brøchners Biler kunne man stole på – en tillid som er skabt med ærlig, punktlig og pålidelig drift fremvist med en særdeles flot og velholdt vognpark samt venlige og servicemindede chauffører og medarbejdere. Kunderne var bl.a. fagforeninger, Herning cykelklub, Edelweiss Rejser og Herning Ishockey.

Igennem årene kørte Hans meget selv, og han sad altid selv bag rattet i skolebussen til og fra Sunds skole, hvorved han opnåede et stort kendskab til byens børn og unge, som var utrolig glade for Hans.

De blev skuffede, hvis ikke det var ham, som sad ved rattet. Hans fik opbygget et godt, solidt og familiært firma, som han kunne være stolt af ved sin død i 1997.​

LARS BRØCHNER

Anden generation – sønnen Lars (født d. 25-05-1966) – købte d. 1. januar 1996 halvpart i firmaet og har siden d. 1. januar 2000 drevet det som eneejet i samarbejde med sin hustru Betina.

Familien tæller også de tre børn Camilla, Kasper og Sebastian. Lars begyndte allerede i firmaet d. 1. maj 1987, efter at han havde kørt lastbil i tre år. Han kørte i mange år turistkørsel samtidig med, at han fastholdt den daglige kørsel på skolebussen, hvis det var muligt.

Ruten som Hans kørte, blev nemlig overtaget af Lars, hvis søn Kasper netop er blevet ansat som chauffør i firmaet med først oplæring på sin fars/bedstefars tur. Lars bruger i dag meget af sin tid, udover den daglige skoletur, på kontoret i privaten med vagtplanlægning, kørselstilbud og planlægning, lønregnskab mm.

Han tager dog gerne rattet i en af busserne, hvis der er behov for det. Lars har også et fortrinligt samarbejde med sine kollegaer fra nabofirmaerne i området, så er en kørselsopgave for stor, så er der altid hjælp at hente ved kollegaerne.​

FIRMAET IDAG

Der er 12 fastansatte chauffører samt ligeså mange løstansatte/afløsere, som træder til efter behov. Vognparken udgør i alt 18 vogne. Kørslen består i dag af alle former for kørsel. Taxakørsel med en taxa (Herning Taxa), fem minibusser med lift kører bl.a. med skolebørn til specialskoler i samarbejde med Mørups Turistfart og Herning Taxa – de to nyeste bruges også til turistkørsel med mindre grupper både i ind og udland, og en Scania Facelift kører på en treårig aftale med Hammerum Friskole.

De kører den selv, men bussen er i hvid bemaling med Brøchner navnet på, så firmaet kan anvende bussen efter behov, når skolen er lukket. Der køres også på de tre skolebusruter 154, 155 og 156 til skolerne i Ilskov og Sunds. Disse ruter har været i firmaet siden 1962, og det var også med stor glæde, at de netop er blevet genvundet for en ny 6-årig periode med mulig forlængelse i 3 år.

Ruterne køres for tiden med en Scania Facelift og to DAF-DAB rutebiler. Den nye kontrakt kræver dog busser med Euro4 motor, så disse tre bliver inden driftsstart udskiftet med 3 nyere brugte busser, som opfylder kravene – de bliver malet i firmaets egne farver, da der ikke er krav om Midttrafik blå bemaling. De 8 turistbusser alle af mærket Setra med undtagelse af en enkelt Mercedes kører turistkørsel i både ind og udland.

Kunderne spænder vidt fra de kendte rejsebureauer Riis Rejser og Gislev Rejser til det mindre kendte CulTours i Aarhus, som har specialiseret sig i at arrangere ture for militærhistoriskinteresserede personer bl.a. til Østpreussen, Hitlers Ørnerede i Berchtesgarten, Hitlers hemmelige underjordiske raketfabrikker i Harzen området samt naturligvis til invasionskysten i Normandiet.

Brøchner kører også stadig for sine solide og trofaste kunder såsom Herning Folkeblad, Herning Kommune, mange af uddannelsesinstitutionerne i Herning/Ikast området, Idrætsskolen i Ikast som samarbejder tæt med fodboldakademiet hos FC. Midtjylland.

Firmaet kører også ved de store arrangementer i MCH og Herning Kongrescenter samt togbuskørsel i hele lokalområdet og DSB Skolerejser begge i samarbejde med Papuga Bus, samt for en del store erhvervskunder bl.a. TDC, Jyske Bank, Nordea, Danske Bank samt den helt store – tøjgiganten Bestseller med hovedsæde i Brande. Her er der stort set kørsel hver dag.

Firmaet udgør også en del af Global Passenger Network (GPN) samarbejdet ledet i Danmark af Vikingbus. Dette samarbejde går i sin enkelthed ud på, at en kunde fra hvilket som helst sted i verden kan bestille kørsel med 24-timers varsel overalt på kloden. Hvis det så er i det midtjyske, bliver Brøchner kontaktet af Vikingbus, og firmaet skal så stille med busser.

Firmaet har også de seneste 10 år kørt dublering på Thinggaard ekspresbusruten mellem Frederikshavn og Esbjerg, ligesom der atter er busudlejning uden fører. Som hovedregel har hver chauffør sin bus i firmaet, hvilket er en rigtig go’ ide. Chaufførerne får en meget større ansvarsfølelse for ”deres” bus, hvilket kan ses på mange parametre. D. 1. august 2012 købte firmaet busdelen hos kollegaen Vildbjerg Taxi og Bus med tilhørende 3 busser, hvoraf en er solgt og Mercedes Tourismo turistbussen er blevet malet i egne farver.

Brøchners Biler har et særdeles godt omdømme og ry vidt omkring. Firmaet har i alle årene været kendetegnet som en stabil og punktlig virksomhed. Firmaets busser fremstår særdeles renholdte, velplejede og velholdte – alle i firmaets egne farver med et par undtagelser. Lars lægger stor vægt på signalværdien i et ensartet og tidsløst busdesign, ligesom han ser værkstedet som en meget vigtig del af virksomheden.

Firmaet investerer sjældent i fabriksnye busser, derimod som regel busser med en alder på ca. 3-5 år. Firmaet gør meget ud af at udskifte og vedligeholde indtræk og sæder, så de altid fremstår velholdte og indbydende. Busser med denne alder dækker til fulde firmaets kørselsbehov og opgaver. Logoet og svanerne er stadig at finde på busserne, mens navnet er blevet finjusteret, så det i dag kort og godt hedder – Brøchner.​

BUSHISTORISK SELSKABS AFDELING I JYLLAND

Lars Brøchner har også en speciel plads i Bushistorisk Selskab, idet han lægger navn og adresse til BHS’s afdeling i det jyske, hvor den gamle Ørum-P Mercedes bliver serviceret og vedligeholdt. Bussen holder dog parkeret andetsteds i Herningområdet og varetages af Flemming Laugesen, som af og til kører lidt i firmaet som chauffør.​​

​TILLIDSHVERV

Lars bestrider flere tillidshverv (ligesom sin far gjorde det i sin tid) bl.a. som bestyrelsesmedlem i Sunds Elforsyning.

Han er i øjeblikket formand for kreds 1 i brancheforeningen Danske Busvognmænd, hvilket også udløser en plads i foreningens hovedbestyrelse. Samtidig sidder han i foreningens turistsektorudvalg, som med stolthed netop har fået tempo-100 kørslen for busser lovliggjort i Danmark efter 10 års kamp. Sektoren arbejder for tiden med andre spændende tiltag, som Lars deltager i med stor glæde og interesse.

​Han har ingen planer om at skulle til at byde på rutekørsel i store kontrakter med trafikselskaber og/eller ekspandere ved opkøb eller andet. Firmaet har en tilpas og god størrelse og med et godt fundament solidt forankret i lokalområdet, hvilket fortsat skal passes og plejes.

Om tredje generation en dag skal overtage kan kun fremtiden vise, men Kasper bobler af glæde, lyst og ungdommelig energi til at prøve kræfter i busbranchen, så forhåbentlig har familiefirmaet Brøchner mange gode år foran sig i den meget omskiftelige og uforudsigelige busbranche.​​​

FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER​

instagramsort   facebooksort

INTERESSERET I ET GRATIS OG UFORPLIGTENDE TILBUD?

Kontakt os på nedenstående oplysninger eller udfyld formularen og vi vinder tilbage hurtigst muligt!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

KONTAKTINFORMATION

Hvis du har spørgsmål til vores services, priser eller åbningstider er du altid velkommen til at kontakte os herunder.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Ring til os direkte

Send en e-mail​

Adresseinformation

Brøchners Biler v/Lars Brøchner – CVR: 20793406